ONLINE KALKULÁTOR
Borostyánpanelekre, kivitelezésre
A ládában nevelt borostyánfal sokrétű felhasználási lehetőségei
2015. 07. 01 10:52

Mióta 2000-ben Partick Blanc felfedezte a zöldfalakban rejlő potenciált, több városban is megindultak a zöldfalakkal történő városkép-szépítő akciók, illetve a környezetszennyezés visszaszorítására irányuló zöldfalépítési projektek. 2000 óta pedig a zöldfalépítés egy felkapott jelenség lett, és szépen lassan elterjedt a lakosság körében is, ahol leginkább kerítésnek, illetve térelválasztónak választják az emberek és főleg kertvárosi családi házaknál. A zöldfal mára egy trendi építészeti fogalom lett, mégis itthon aligha találkozhatunk jelentősebb példákkal. Amíg a városokban a zöldfalak minden formája divatossá vált, addig a lakosság körében a zöldfalak egy megfizethető és egyszerűen kivitelezhető fajtája, a borostyánfal terjedt el leginkább a köztudatban, és azon belül is a ládában nevelt borostyánfal.

Ládában nevelt borostyánfal

Nyomós érvek szólnak a ládában telepített borostyánfal mellett: először is, hogy sokoldalúan felhasználható, és mobilitásának köszönhetően szinte bárhová elhelyezhető. Csak szólnunk kell két erősebb embernek, hogy emeljék meg a ládákat és cipeljék el nekünk a kiválasztott helyre, nem kell bajlódni a növényekkel, mivel nincsenek földhöz rögzítve. Továbbá tetszőlegesen variálhatók, igény szerint méretre szabhatók, ami jelentősen megkönnyíti a helyzetünket, ha borostyánfalak telepítésén gondolkodunk. A borostyánfalakat szeretjük teraszokon, tetőteraszokon, kertekben térelválasztásra használni, vagy kerítésként, hogy eltakarjon minket a kíváncsi szemek elől. Az előnevelt borostyán panelek majdnem teljes takarást biztosítanak, efelől meggyőződhet, ha ellátogat bemutatótermünkbe.

Általában a ládás borostyánfalak küldetése, hogy intimszféránkat esztétikusan és biztonságosan válasszuk el a külvilágtól. De a lehetőségek nem merülnek ki a teraszokban és kertekben…

Nem mindegy például, hogy a munkatársak hogy érzik magukat egy irodában, vagy a vendégek egy étteremben, esetleg a betegek a kórházban. Mindannyian úgy vagyunk beprogramozva, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki közvetlen környezetünkből, hogy minél komfortosabbá tegyük azt, hiszen csak úgy működünk hatékonyan, ha jól érezzük magunkat, ha pozitív hatással van ránk az a kis sarok, ahol dolgozunk, vagy az a szoba, ahová esténként hazajárunk egy fáradt nap után.

Ha kedélyállapotunkkal minden rendben, kezdődhet is az érdembeli munka, szórakozás, pihenés. Legtöbben, ha irodában dolgozunk, szeretünk kialakítani magunk körül egy kis kuckót, amit kedvenc tárgyainkkal, személyes dolgainkkal lepünk be, vagy esetleg kellemes hangulatot árasztó, megnyugtató zöld színű növényekkel, virágokkal bástyázzuk ki dolgozó asztalunkat.

Kutatások igazolják, hogy a kórházi termekben, ott, ahol több zöld növényt helyeztek el, vagy csak többfelé volt zöld szín látható, a gyógyulás hamarabb következett be a betegeken, mint azokban a termekben, ahol kevés növény volt.

Ez mind nem véletlen, hiszen a növények az ember számára a környezet közelségét jelentik, és köztudott, hogy a zöld szín is önmagában is nyugtató hatással bír. Éppen ezért egyre többen kezdik felismerni a növények szisztematikusabb alkalmazását lakberendezésnél, építészetnél, várostervezésnél, lakásvásárlásnál, stb. hiszen egy gyönyörű növényfal, vagy kert tökéletesen ellensúlyozza az épített környezetet, ahol a városi emberek élnek. Lassan kezdjük felismerni, hogy nem csak esztétikus kiegészítői lehetnek a növények környezetünknek, hanem egészségünkre és kedélyállapotunkra is jelentős hatással bírnak.

Borostyánfal a vendéglátó iparban

A klasszikus térelválasztós megoldás és a kerítés mellett, az étterem, és hoteltulajdonosok is kezdik felfedezni a zöldfalak által nyújtott lehetőségeket. A személyes tér kialakítására például a legesztétikusabb és legpraktikusabb megoldás, ha borostyán falakkal alakítunk ki boxokat. A vendéglátóipari egységek külföldön és nálunk is már egy két helyen előszeretettel alkalmazzák a borostyánfalakat térelválasztónak, díszítő elemnek. Kényelmesebben is érezzük magunkat, hiszen amellett, hogy teljesen eltakar a nézelődők, vagy a szomszédos asztalnál ülők szeme elől, hangulatos és egészséges is, hiszen megköti a port, és felfogja a forgalmas utak zaját is. Ami egészen jól jöhet, ha egy esti vacsorához készülünk a családdal, és ki ülnénk az étterem teraszára.

Borostyánfal az egészségügyben

Ahogy ezt már fentebb is említettem, bizonyítottan pozitív hatása van az egészségállapotra a zöld növényzet. Érdemes hát kórházak falára, kertjébe összefüggő zöld növényzetet telepíteni, illetve a kórházi termekben a betegek ágyait borostyánfallal elválasztani, hogy biztosítsuk ezzel a komfortérzetet és segítsük a betegek gyógyulását. A zöld növényzet megnyugtat. Ki tudja, lehet, hogy ha már módszeresen telepítenének borostyánpaneleket a kórházakba, rendelőkbe, jelentősen felgyorsulna a betegek javulása.

Borostyánfal rendezvényeken

Gyönyörű, természetes hatást kelt egy szép borostyánfal sor, pl. esküvői dekorációként, esetleg fesztiválokra, térelválasztónak. Esztétikusan alakíthatunk ki a vendégseregnek meghitt környezetet, elszeparálhatjuk velük az asztalokat, anélkül, hogy rontanánk a hangulaton. Arról nem is beszélve, hogy természetes zajcsökkentő hatásuknak köszönhetően az sem baj, ha hajnalig tart majd a lakodalom.

Oszd meg ismerőseiddel