ONLINE KALKULÁTOR
Borostyánpanelekre, kivitelezésre
Kúszik-mászik és tutira beborít. Mi az? Borostyán!
2015. 05. 29 06:13

Futtassam, vagy ne futtassam? - hangzik el az örök dilemma minden kezdő borostyántelepítő szájából, hiszen megannyi városi legendát hallottunk már arról, hogyan bontja le a borostyán házfalainkat, vagy hogyan kúsznak fel a borostyán gyökerein a patkányok, hogy aztán bemászhassanak a nyitott ablakon keresztül a hálószobáinkba, hogy a frászt hozzák ránk…

  

Az esetek túlnyomó többségében azonban szó sincs ilyesmiről, maximum az irigy szomszédok mendemondája ültetheti el a fülünkben ezeket a rémtörténeteket.

esztétikus borostyán térelválasztó a kertbe

A tény az, melyet kertészek és építőmérnökök is egyaránt alátámasztanak, hogy ellentétben a hiedelmekkel a borostyánfal nem csak házfalainkkal, de kerítésünkkel és minden egyéb felülettel, kifejezetten jót tesz, amit szeretnénk élővé varázsolni ezekkel a pompás örökzöld növényekkel.

A borostyánfal abban az esetben okozhat kárt, ha elfelejtjük időnként megmetszeni, így az ablakaink elé belógó levelek eltakarhatják a kilátást és nem engedik be a fényt. Illetve, ha a növények elérik a tetőt, a lehulló levelek és gallyak eltömíthetik az ereszt és a lefolyót, így a csapadékvíz a ház falán folyik le, ami könnyen gombásodáshoz vezethet. Éppen ezért ha időnként odafigyelünk borostyánfalunkra, könnyen megelőzhetjük ezeket az eseteket.

szép zöldfal kerítés

Ha problémáink adódnának abból, hogy 1-2 madárnak is otthont adhat borostyánfalunk, gondoljunk csak a szúnyogokra, amik megkeserítik a nyári estéket… akkor az a plusz pár madárka igazán nem oszt nem szoroz. Arról nem is beszélve, hogy ezek a madarak éppen a kártékony rovarokkal táplálkoznak. Adjunk nekik otthont, és cserébe ők lesznek a mi rovar és szúnyogirtó hadseregünk.

Attól viszont nem kell aggódnunk, hogy kígyó vagy rágcsáló inváziót okozna szépen befuttatott borostyán falunk. Ezek az állatok ugyanis más környezetben érzik jól magukat. Még nem hallottunk olyan esetről, ahol ez előfordult volna.

De félretéve a rémhíreket érdemes inkább arra koncentrálni, hogy mennyi pozitívummal jár egy borostyánfal telepítése:

Gyönyörködtet

Az összefüggő zöld növényfal kifejezetten feltudja dobni az unalmas házfalakat, kerítéseket. Nem véletlenül vágyik valahol a lelke mélyén minden ember a természet közelségére. Egy órás séta a parkban, vagy kirándulás a családdal a szabadban feltölti lelkünket, szellemünket, kiegyensúlyozottabbá tesz és csökkenti a stresszt, amelyet a zöld terület hiánya okoz a városlakóknak.

Környezettudatosság

Minél több zöldet ültetünk, annál jobbat teszünk magunkkal és környezetünkkel is, hiszen a növényfal megköti a káros széndioxidot a levegőből, hogy ezáltal oxigént állítson elő, búvóhellyel és táplálékkal látja el az állatokat, valamint kellemes mikroklímát és atmoszférát teremt. A jövőben az ökológiai körülmények javítása úgy vélem minden ember számára kulcsfontosságú helyen kell, hogy szerepeljen. Az általunk épített mesterséges felületeket érdemes lesz összefüggő zöld növényzettel beborítani a fenntartható fejlődés érdekében.

Maximális védelem – maximális takarás

Gyakran felmerül a kétely a borostyán panelek védelmének megbízhatóságával kapcsolatban. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen a borostyán panel alapja egy 10 cm x 25 cm rácsszerkezetű horganyzott, strapabíró ipari acélháló, amelyet ipari ingatlanok köré is telepítenek. Arról nem is beszélve, hogy az acélszerkezetet benövő borostyán önmagában is szinte áthatolhatatlan védőréteget képez.

Ha pedig szeretnénk elbújni az utcafrontról közeledő emberek tekintete elől, vagy ha netán nem vagyunk túl jó viszonyban a szomszéddal, térelválasztónak is tökéletes, mivel 100%-os takarást biztosítanak a borostyánfalak.

A természetes hőszigetelő

Azáltal, hogy védőréteget képez a por, szél és eső ellen, megvédi házfalunkat, és természetes hőszigetelő hatásának köszönhetően minden évszakban kellemes klímát biztosít számunkra: télen fűt, nyáron hűt. Az épületek hőszabályozásának energiaigénye is jelentősen csökkenthető ezáltal és még pénztárcánkat is kíméli, hiszen nem kell horribilis összegeket költenünk fűtésszámlánkra. Az Oxford egyetem kutatói által készített tanulmány szerint télen 15%-al melegíti, 35%-al hűti a falak hőmérsékletét.

A zöldhomlokzatok alkalmazásával ráadásul csökkenthetjük az esetleges felújítási költségeket is, hiszen egy befuttatott homlokzatot 50-60 évig nem kell felújítani. A futónövények megvédik az építményt a fagy káros hatásától is. Sőt a házfalak nedvesedését is gátolják, mert vízfelvételükkel folyamatosan szárítják a talajt. A lombréteg alatt az alacsonyabb kéndioxid-tartalom és a záporesők elleni védelem miatt kisebb a korrózió.

Minimális gondozást igényel

Azon kívül, hogy időnként meg kell metszeni, ha nem szeretnénk, hogy nagyon elburjánzon az égvilágon semmi dolgunk nincsen vele. A készen vásárolható hedera panelek 80%-os fedettséget biztosítanak, ami rövid időn belül szó szerint felkúszik 100%-ra. Mivel igénytelen növényről van szó, árnyékban és napon egyaránt jól érzi magát. Az automata beépített öntözőrendszer miután beprogramoztuk, ellátja helyettünk az öntözés feladatait, ha pedig egyéb felületre futtatjuk fel a borostyánt, csupán a metszésre kell odafigyelnünk. A borostyán az év minden napján gyönyörű zöldbe öltözteti kerítésünket, házfalainkat, nem kell aggódnunk, hogy elhullajtja leveleit és várnunk kell egy évet, míg kivirágzik.

Megfelelő árnyékoló

Főleg nyáron kifejezetten praktikus megoldást jelenthet a borostyán térelválasztó fal, hiszen természetes árnyékolóként is funkcionál a nagy melegben. Ha egy kis hangulatos lugast szeretnénk építeni, a legjobb választás, ha borostyán panelekkel vesszük körbe magunkat, így amellett, hogy árnyékot vet ránk, még a szomszédok kíváncsi tekintete elől is eltudunk bújni. Már csak egy piknikkosárra, némi borra és egy jó társaságra lesz szükségünk.

Borostyánt mindenre!

Ha elengedjük a borostyánról alkotott téveszméket, világossá válik, hogy mennyire kézenfekvő megoldásokat biztosíthat ez a kúszónövény az ember számára, legyen szó egy esztétikusan kialakított védelmi rendszerről, vagy egy egyszerű házfal természetes burkolásáról, esetleg a saját gyönyörködésünkre létrehozott kerti díszről. Ne feledjük, hogy az összefüggő zöld növényzet a testi-lelki egészségünknek, hangulatunknak is egyaránt jót tesz, arról nem is beszélve, hogy a modern ember által épített környezetet is szebbé, élhetőbbé varázsolja.

Oszd meg ismerőseiddel